Baby blues i postporođajna depresija: u čemu je razlika?

Trenutak kada prvi put vidiš svoju bebu, kad je priviješ na grudi se ne zaboravlja. Svaka mama reći će da je to najznačajniji događaj u njenom životu.

Dva-tri dana si bila ponosna na sebe i malo biće koje si donela na svet. A onda se u tvoj svet ušunjala briga. Postala si razdražljiva, tužna, plačljiva. „Šta je sad ovo“, pitaš se, „zar ne treba da blistam od sreće?“

Ne brini, nisi prva mama koja se tako oseća. Zapravo, gotovo sve majke iskuse nešto slično u prvih par nedelja nakon porođaja. Velike oscilacije raspoloženja, red suza, red smeha, ponos, pa očaj, sve je to prirodno. Hormoni se vraćaju na normalu. Beba se svaki čas budi, pa si neispavana. Uz sve to, staraš se o bebi, koja potpuno zavisi od tebe, i to 24/7, a to je odgovornost kakvu nikada pre nisi iskusila.

Usled nedovoljno informacija i uskraćenosti za prave izvore uplašene smo i ne razumemo šta nam se dešava. Da li je to depresija? Ili je to taj baby blues? Važno je da ih razlikujemo zato što se ova dva stanja različito tretiraju.

Evo po čemu ih možeš razlikovati:

Vreme javljanja i dužina trajanja– bebi bluz se obično javlja par dana nakon porođaja i traje do dve nedelje. Depresija se javlja bilo kad tokom bebine prve godine, i ne prolazi sama od sebe.

Ako si u jednom trenutku ponosna na sebe kako ti dobro ide, a već u sledećem plačeš jer si očajna majka, to ukazuje na bebi bluz. Ako, pak, stalno imaš osećaj beznađa i očaja, najverovatnije se radi o depresiji.

Intenzitet– mama koja prolazi kroz bebi bluz oseća se tužno, razdražljivo, plačljivo. To je, ipak, mnogo blaže od efekta koji ima depresija – ona čini da se osećaš beznadežno, toliko razdražljivo da se možda čak ponašaš agresivno.

Odnos prema bebi– Ma koliko se usled bebi bluza loše osećala, to neće uticati na tvoju sposobnost da se staraš o bebi. Depresija čini da sa njom ne možeš da se povežeš.

Postporođajna depresija češće se javlja kod žena koje su već imale depresiju ili anksioznost, kao i kod onih koje u porodici imaju takve slučajeve.

Ako nakon nekoliko nedelja od porođaja stanje ne prolazi ili se pogoršava, ne oklevaj da potražiš pomoć stručnog lica.

Za podršku i razgovor zakaži termin na našoj platformi.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.