Baby blues ili postporođajna depresija: Znate li u čemu je razlika?

Pre nego što razjasnimo – baby blues ili postporođajna depresija, pokušajte da se setite trenutka kada ste prvi put ugledale svoju bebu? Privijete je na grudi i osetite taj poseban trenutak – sećate se, zar ne? Skoro svaka majka će reći da je to za nju jedan od najznačajnijih događaja u životu.

Nekoliko dana si verovatno bila ponosna na sebe i biće koje si donela na svet. A, onda se u tvoj svet ušunjala briga. Postaješ razdražljiva, tužna i često ti se plače. Pomišljaš: „ Šta je sad ovo? Zar ne bi trebalo da blistam od sreće?“

Idemo ispočetka: Šta to osećate?

Samo malo. Ko je rekao da bi trebalo bilo šta da osećate? Istina je da veliki broj majki iskusi nešto slično u prvih par nedelja nakon porođaja. Velike oscilacije u raspoloženju, ambivalentne emocije, neispavanost, odgovornost i malo biće koje zavisi od vas 24/7. Takvu odgovornost nikada niste iskusili pre, zar ne?

Usled nedovoljno informacija i umora, žene četo ne razumeju šta im se dešava. Da li možda ne volite svoju bebu dovoljno? Možda ste loša mama? Da li se radi o depresiji? Šta je to baby blues o kojem svi pišu na društvenim meržama?

Kako bismo razbile mitove i razjasnile ono što osećate, hajde da dublje istražimo dva ključna pojma koja se vezuju za sve ono što možda osećate posle porođaja.

Šta je baby blues?

Baby blues predstavlja prolazno emocionalno stanje koje se može javiti kod mnogih žena neposredno nakon porođaja. Za većinu novih majki, osećaji tuge, razdražljivosti ili brige, često dolaze neočekivano, ali su obično kratkotrajni.

Kako prepoznati baby blues?

U prvim danima nakon rođenja bebe, može biti iznenađujuće kada se kao majka osećate tužno ili preplavljeno, uprkos radosti koju novi život donosi. Ipak, takva osećanja su česta i ponekad očekivana s obzirom da prolazite kroz veliki broj promena.

 • Tipični znakovi koji ukazuju na baby blues uključuju:
 • Osećaj tuge: Može se pojaviti bez očiglednog razloga.
 • Promene u raspoloženju: Osećaji koji brzo prelaze od sreće do tuge.
 • Razdražljivost: Nekada može izgledati kao da vam sve smeta ili “ide na živce”.
 • Plakanje: Učestalo plakanje i bez očiglednog razloga.
 • Nesanica: Iako je beba mirna, majka može imati problema sa spavanjem.
 • Preterana briga: Preterana briga za bebu, pa čak i za sebe.

Za baby blues je specifično da većina ovih znakova nestane za nekoliko dana do dve nedelje.

Šta je postporođajna depresija?

Za razliku od baby blues-a, postporođajna depresija je ozbiljniji i dugotrajniji oblik depresije koji se javlja nakon porođaja. Ukoliko primetite da su simptomi učestali, jačeg intenziteta i dubine, onda se možda radi o depresiji, a ne baby blues. No, hajde da istražimo prvo simtpome.

Simptomi postporođajne depresije

Kako se ispoljava postporođajna depresija, odnosno kako je prepoznati? Pre svega, ukoliko primetite intenzivnija osećanja koja traju duže vremena, vreme je da se obratite stručnjaku (psihologu/psihijatru). A, evo i koji su uobičajni znakovi postporođajne depresije:

 • Stalna tuga: Osećaj koji može potrajati i koji često prati osećaj praznine.
 • Osećaj bezvrednosti: Mnoge žene osećaju kao da nisu dovoljno dobre majke.
 • Gubitak interesa: Čak i omiljene aktivnosti vam više ne donose radost.
 • Promene u apetitu: Bilo da se radi o prejedanju ili potpunom gubitku apetita.
 • Poteškoće sa spavanjem: Stalna iscrpljenost, bez obzira koliko odmarate i spavate.
 • Osećaj očaja: Osećaj bespomoćnosti, očaja, a u nekiim slučajevima, mogu se pojaviti i suicidalne misli.
 • Teškoće u vezi sa vezivanjem za bebu: Osećaj distance ili nedostatak emocija prema novorođenčetu.

 

Baby blues ili postporođajna depresija: Ključne razlike

Dok su simptomi slični, važno je razlikovati baby blues od postporođajne depresije kako bi se majkama pružila odgovarajuća podrška i tretman. Kako biste jasnije razumele razliku, pogledajmo tabelu ispod.

Umesto zaključka: Kako pružiti podršku majkama?

Pružanje podrške majkama koje prolaze kroz ove izazove je od suštinske važnosti. Bilo da same prolazite kroz slična iskustva ili kroz njih prolazi neko koga znate, ovo je korisno:

Za baby blues

Ohrabrite majku da priča o svojim osećanjima, slušajte je pažljivo i bez osuđivanja. Pomozite joj u svakodnevnim obavezama, kao što je briga o bebi, pružite neophodan odmor i relaksaciju. Budite tu za nju, kao partner, prijatelj i podrška.

Za postporođajnu depresiju

Podstaknite majku da potraži stručnu pomoć. Osigurajte joj da ne bude sama i dajte joj do znanja da ćete biti tu za nju. Pomoć u svakodnevnim aktivnostima, kao što su kupovina ili čišćenje, može joj omogućiti da se fokusira na svoje emocionalno stanje, pa se postarajte da joj pružite ono što joj je potrebno.

Ukoliko niste sigurni – baby blues ili postporođajna depresija – zakažite razgovor sa savetnicama u servisu saMAMAma i porazovarajte o onome što osećate.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.