Balansiranje majčinstva i karijere: Kako izgraditi kapacitete za sutrašnje izazove

Nakon obe trudnoće moj posao me je čekao. Teško mi je da mislim kako je drugim mamama koje nisu bile te sreće. Blizina primarne porodice značila je dodatnu pomoć oko kućnih poslova, ima ko da pokupi decu iz vrtića, rastu uz osobe koje ih najviše vole… neverovatan luksuz. Znajući da imam toliku podršku, usudila sam se i da promenim posao.

Okolnosti koje su bile izvan moje kontrole (korona kao samo jedna od njih) učinile su da moja snaga brzo počne da se rasipa. Sigurno da u trenucima ranjivosti nije pomagalo pitanje nove šefice nakon prvih mesec dana-„da li misliš da ćeš moći uporedo karijeru i porodicu, bolje odmah odustani?“

Bilo da se dolazak bebe zamišlja idilično ili je buduća mama u strahu od nadolazeće promene i potpunog gubitka kontrole, nijedan od ova dva scenarija se verovatno neće ispuniti. Radi se o potpuno novoj situaciji koja od nas traži kreativne napore da osmislimo funkcionisanje kod kuće i na poslu.

Takođe, tvoje veštine nisu jednostavno isparile tokom odsustva. Roditeljstvo donosi sazrevanje, nove prioritete i druge mogućnosti za razvoj, čega se treba prisetiti prilikom povratka na posao.

Ohrabrujuće je da poslodavci polako počinju da prilagodjavaju procedure za mame koje se vraćaju sa porodiljskog. Od jednostavnih gestova pažnje poput poklončića na radnom stolu, do sistematičnijih pristupa-pola radnog vremena u periodu privikavanja, obaveštavanja o svim važnijim promenama u firmi, podrška psihologa po potrebi…

Koje strategije smo prepoznali među našim korisnicama i šta smo još čuli od drugih zaposlenih majki?

Aktivno tražiti pomoć. Žene koje su aktivno sarađivale sa poslodavcem još pre odlaska na odsustvo po pitanjima kako će se njihov posao raspodeliti, da li i koliko žele da ostanu uključene tokom trajanja odsustva, a potom organizaciji posla po povratku- osećaju se daleko sigurnije da nastave sa svojom karijerom.

Građenje sistema podrške. Kako je tvojim prijateljicama bilo? Ko će još moći da te razume u tvom okruženju i da li se otvaraju mogućnosti za povezivanje sa nekim novim zajednicama?

Strpljvo. Velika promena zahteva vreme i nije moguće da se ravnoteža postigne odmah. Takođe je vrlo verovatno da će se tvoje veštine improvizacije iznova i iznova aktivirati. Porodiljsko odsustvo je kratkotrajno spram čitave profesionalne karijere, dani nespavanja će jednom ipak proći i zato je korisno podsećati se na dugoročne ciljeve.

Ako želiš da podeliš sa nama svoju priču o balansiranju porodice i karijere, tako da možemo iz nje svi nešto da naučimo, radujemo se da te čujemo u našim redovnim terminima!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.