Da li je normalno što se osećam ovako?

Oduvek si želela da jednog dana budeš mama. Kada si ugledala dve crtice na testu, skakala si od sreće.

„Šta je sad ovo? Gde je nestala radost?“, pitaš se, „Zašto se ne osećam onako kako „bi trebalo?“

Očekivala si da ćeš tokom trudnoće sve vreme osećati radosno iščekivanje. Smirena, smešićeš se dok biraš malenu odeću i uređuješ kutak za bebu.

Umesto toga, sada osećaš nešto sasvim drugo, i pitaš se šta s tobom nije u redu i da li to znači da ćeš biti loša majka:

U danu osetiš bukvalno sve emocije – od razdraganosti do dubokog očaja. Tvoje telo se sprema za novu ulogu i unutar njega se događaju različiti procesi koji uzrokuju emocionalni rolekoster. To ne znači da ćeš zauvek biti takva. Društvo nam poručuje da buduća mama treba da bude srećna, a za emocije koje nisu čista radost tu nema mesta. Istina je, zapravo, drugačija. Buduća mama oseća sve emocije, i to je u redu.

Teško ti je. Da li je ok što ne osećaš lakoću i polet? Umesto toga, mučnina, nadutost, tromost. Sasvim je normalno da ne osećaš da je to najbolje stanje u kom je tvoje telo ikada bilo.Brineš, brineš, brineš. Da li je beba u redu? Da li lepo napreduje? Da li će na sledećem pregledu sve biti u redu? O, bože, porođaj! Da li ću se snaći, hoću li biti dobra mama? Kakav će nam brak sada biti? Sve ove misli te opsedaju i vode u još više briga.

A onda, povrh svega, preplavljuje te stid i krivica što se tako osećaš. „Možda sve ovo nije bila dobra odluka. A sad nema povratka!“, pomišljaš, i to čini da osetiš žmarce panike.Zašto se tako osećaš?

Društvo nam je nametnulo ideju o tome kakva majka treba da bude i šta treba da oseća – samo beskrajnu zahvalnost i radosno iščekivanje. Tu nema mesta za strah, uznemirenost, priznanje kako si, ali stvarno. Ovaj toksični stav čini da se mame, buduće i novopečene, osećaju sve gore i o tome ćute. Zato se svaka oseća usamljeno, ne znajući da i druge mame prolaze kroz isto.

Odaću ti tajnu – sa tobom je sve u redu. Sve tvoje emocije sasvim su normalne. To što se o njima ne govori, ne znači da ih većina žena ne oseća.

Ako bi ti dobro došla ruka podrške, poseti našu platformu samamama.starthubkosjeric.org i zakaži razgovor.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.