Dve crtice na testu

Bila sam spremna za bebu. Jako sam je želela i jedva sam čekala da na testu ugledam dve crtice. A onda, kada su se pojavile, potpuno su me “izule iz cipela”. Sa crticama su se pojavila i razna osećanja: ogromna sreća, ali i još veći strah dok u sebi ponavljam: samo da sve bude dobro. Tu je i tuga jer se završava jedan period mog života, ali i veliko uzbuđenje zbog svega novog što dolazi. Bila sam preplavljena vrtlogom različitih osećanja, i sva su se pojavila odjednom, u istom trenutku.

Ubrzo nakon osećanja, pojavili su se i prvi simptomi. Mučnina i celodnevno povraćanje. Više nemam kontrolu nad svojim telom, ali ni nad svojim danom. Ja, koja uvek sve planiram unapred, više ne mogu da planiram. Povraćanje sve moje planove baca u vodu. Između mučnina samo spavam, i pitam se šta to beše energija. Želim da mi se vrati moj “stari život” ali moje telo to ne dozvoljava. Poručuje mi da je došlo vreme da se uspori, da se prihvate nove okolnosti i da ne treba da se opirem.

Dok pokušavam da prihvatim nove životne okolnosti i rane simptome trudnoće, moj um ne miruje. Preispituje me da li ću se snaći, da li ću biti dobra majka? Da li će beba uticati na moj odnos sa suprugom? Da li ću spavati? Da li ću znati šta treba da radim? Kako ću sve stići? Naravno, osvrće se i na moj fizički izgled i odmah mi poručuje da moje telo više neće biti isto, da se nikada neću vratiti na staro, da nikada više neću izgledati isto kao pre trudnoće.

Ukoliko i ti imaš ovakav ili sličan vrtlog misli, ako prolaziš kroz proces trudnoće ili proces nakon porodjaja, hoću da ti kažem da je normalno da se obeshrabriš. U redu je da osećaš sve to, makar osećanja bila potpuno kontradiktorna. Hoću da ti kažem i da je to stanje prolazno, nije konačno. I da ti, mama, nisi sama u tom procesu. Tu sam za tebe da razgovaramo. Zakaži svoj termin. Čekam te.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.