Jedan post za tate

Postati tata je čudesno iskustvo. Svestan si da će život uskoro dobiti novu dimenziju, uzbuđen, ali pomalo i zbunjen – šta da radiš u međuvremenu, dok beba ne stigne?

Danas su očevi daleko više uključeni u roditeljstvo nego što su bile naše tate i dede. A opet, tokom trudnoće, sve su oči uprte u buduću mamu. Možda se osećaš pomalo izostavljeno. Ali ne zaboravi, tvoja uloga je ekstremno bitna. Evo saveta kako da se za nju pripremiš:

Radi na izgradnji zdravih navika

Roditeljstvo je trka na duge staze. Sada je pravo vreme da radiš na zdravim navikama – zdravoj ishrani, vežbanju, kvalitetnom snu. Bebi će biti potreban zdrav tata, koji je spreman za neprospavane noći i ostale izazove koje roditeljstvo nosi.

Povezuj se sa bebom

Kažu da su mame 9 meseci u prednosti, jer se sa bebom povezuju od samog početka trudnoće. Tate počinju tek kada beba stigne na svet. A zašto bi bilo tako? Iako ti može delovati luckasto, naučno je dokazano da beba u stomaku itekako čuje i oseća. Probaj da joj pričaš, pevušiš, i maziš stomak – na taj način, povezuješ se sa svojom bebom i pre nego što prvi put ugledate jedno drugo.

Potrudi se da prisustvuješ pregledima

Odavno je prošlo vreme kada se smatralo da muškarac nema šta da traži u ginekološkoj ordinaciji. Naravno da želiš da znaš kako ti se beba razvija, da je vidiš na monitoru i čuješ kako joj kuca srce. Zato se potrudi da budeš prisutan na redovnim pregledima.

Pripremi okruženje

Pre nego što beba stigne, važno je prilagoditi joj prostor – urediti kutak ili sobicu gde će spavati, učiniti prostor bezbednim, montirati auto-sedište…

Aktivno učestvuj u izboru stvari za bebu

Kupovina stvari za bebu je neizmerno uživanje. Uključi se u izbor nameštaja, kolica, garderobe i igračaka. To će ti doneti neizmernu radost, ali i pojačati osećaj povezanosti sa bebom i jedvačekanja.

Vežbaj timski rad

Bez obzira na to da li si u partnerskom odnosu sa budućom mamom ili ne, kada beba stigne, čeka vas puno timskog rada. Zato je pravo vreme da počnete da vežbate – od podele kućnih poslova do dogovora šta će biti čija zaduženja kada beba stigne.

Tu smo da podržimo i (buduće) tate. Zakaži razgovor na našem servisu.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.