Kako pružiti podršku ženama koje se bore sa neplodnošću?

Neplodnost je izazov s kojim se suočava sve veći broj parova širom sveta. Iako je ova tema često fokusirana na medicinske aspekte, emocionalna strana borbe sa neplodnošću je podjednako važna. Žene koje prolaze kroz ovakva iskustva često se osećaju izolovano, tužno i neshvaćeno. Pružanje podrške i razumevanja može biti ključno za njihovo emocionalno blagostanje. U ovom članku ćemo razmotriti kako pružiti podršku ženama koje se bore sa neplodnošću.

Za početak – moramo da znamo!

Kako bismo uopšte se upustili u priču o podršci ženama koje se bore sa neplodnošću, moramo imati sve važne informacije o tome. Informisanost je zasita važna kako bismo svi zajedno mogli raditi na ovom problemu u najboljem interesu, bez verovanja u mitove i poluistine. Hajde zato da se detaljnije posvetimo tome.

Šta je neplodnost?

Neplodnost je medicinski definisana kao nemogućnost postizanja trudnoće nakon 12 i više meseci redovnih seksualnih odnosa bez upotrebe kontracepcije. U mnogim slučajevima, uzrok neplodnosti može biti povezan sa medicinskim, genetskim ili hormonalnim problemima, ali ponekad uzrok može ostati nejasan.

Uzrok neplodnosti se može pojaviti podjednako kod žena i muškaraca, a može da ostane nejasan (tada govorimo o idiopatskoj neplodnosti).

Kako neplodnost utiče na emocionalno stanje žene?

Suočavanje sa neplodnošću može da bude izraziti bolno i da prouzrokuje veliku patnju. Može dovesti do osećaja tuge, besa, ljubomore i izolacije, ali i mnogo složenijih emocionalnih stanja. Mnoge žene osećaju da su same u svojoj borbi, što može dovesti i do depresije i anksioznosti. Zbog toga je od velike važnosti da razgovaramo sa ženom koja prolazi kroz ovu životnu fazu te da na vreme prepoznamo prve znakove.

Kako pružiti emocionalnu podršku?

Ne postoje univerzalni odgovor na ovo pitanje jer niti jedan emocionalni doživljaj nije univerzalan. Pa se tako ni podrška ne može formirati na osnovu šablona. Međutim, određene smernice ipak mogu biti korisne.

Aktivno slušanje

Kada žena deli svoja iskustva i osećaje vezane za neplodnost, važno je da je pažljivo slušate. Aktivno slušanje znači da ste potpuno prisutni, bez prekidanja ili davanja nerelevantnih saveta. Pokažite da razumete i validirate njena osećanja. To će joj dati do znanja da zaista želite da razumete i budete tu za nju.

Izbegavajte komentare

Komentari poput “Samo se opusti i desiće se” ili “Zašto ne usvojite dete?” mogu izazvati više štete i koristi. Iako su možda dobronamerni, ovakve rečenice često minimiziraju borbu koju žena prolazi. Dobro razmislite pre nego što udelite savet ili utešne reči. Umesto toga, pružite ženi pored vas sigurnost i osećaj da ćete biti tu za nju u svakom slučaju.

Budite strpljivi

Proces lečenja neplodnosti može biti dug i frustrirajuć. Pokažite strpljenje i razumevanje.

Kako pružiti praktičnu podršku?

Pored one emocionalne, praktična podrška je, takođe, važan segment. Evo šta možete da uradite:

Informišite se o postupcima lečenja

Postoje različite metode lečenja neplodnosti, uključujući hormonske terapije, IVF, IUI i druge. Informisanje o ovim postupcima pomoći će vam da bolje razumete proces kroz koji žena prolazi.

Ponudite pomoć oko obaveza

Doktori često preporučuju smanjenje stresa kao deo lečenja neplodnosti. Pomozite ženi da se oslobodi nekih svakodnevnih obaveza, bilo da je to čuvanje dece, priprema obroka ili vođenje računa o domaćinstvu.

Otiđite sa njom na konsultacije ili tretmane

Ukoliko žena želi i oseća se ugodno, možete se ponuditi da je pratite na medicinske konsultacije ili tretmane. Vaša prisutnost može pružiti emocionalnu podršku i olakšati stres.

Pridružite se grupama podrške ili terapiji

Postoji mnogo grupa podrške i terapeuta specijalizovanih za pomoć parovima koji se bore sa neplodnošću. Ove grupe i terapije pružaju priliku za deljenje iskustava, saveta i osećanja s drugima koji prolaze kroz slične izazove.

Predložite joj da zakaže razgovor sa saMAMAma stručnjacima

Ukoliko mislite da bi ženi koja prolazi kroz teško iskustvo i borbu sa neplodnošću koristio razgovor sa stručnim licima iz područja mentalnog zdravlja, predložite joj razgovor sa našim saMAMAma savetnicama.

Zakaži razgovor

Za kraj

Pružanje podrške ženama koje se bore sa neplodnošću je ključno za njihovo emocionalno blagostanje. Kroz razumevanje, strpljenje i praktičnu pomoć, možemo pomoći ženama da se nose sa ovim izazovom i pronađu put ka nadi i prihvatanju.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.