Kreativni Haos

Slika koju bih volela da zamislite je naučnik u svojoj laboratoriji kako izvodi neki eksperiment. On mućka bočice i beleži efekte, po potrebi menja nešto, sve dok ne postigne rezultat. Svaki pokušaj donosi nove podatke koje potom koristi prilikom sledećeg izvođenja. Kada tako posmatramo njegov posao-greške su neminovne i deo procesa učenja. Takođe ga rezultati mogu odvesti u neočekivanim pravcima, a baš tada mogu da nastanu najveća otkrića. Život uglavnom nema „jedan tačan odgovor“ . To je upravo ono što nastojimo da prenesemo u razgovorima sa našim korisnicama, sa kojima zajednički osmišljavamo eksperimente u realnim životnim situacijama.

Kada pričamo sa svim sjajnim budućim i sadašnjim mamama dešava se da čujemo dosta o tome koliko im je značajna kontrola, planiranje, izvesnost i to je naravno sasvim u redu. Osećati da se život odvija onako kako smo zamislili je zaista moćan. Čin porođaja, dolazak bebe i njen dalji razvoj su ozbiljan izazov za takav stav. Nekoliko lepih knjiga i inspirativnih ljudi pomoći će nam danas da pomirimo te dve krajnosti.

Osetljivost na greške često vodi u perfekcionizam. Greške postaju dokaz da nismo dovoljno pametni ili sposobni umesto da se posmatraju kao prilika za učenje. Uverenje da jednostavno posedujemo inteligenciju i talente u ograničenim količinama, pa samim tim ne možemo mnogo ni da učinimo da ih dalje razvijemo naziva se „fiksirani mentalni sklop“. Deca koja (obično veoma rano) usvoje takav pristup, postizaće slabije uspehe u školi ili kasnije u drugim sferama, jer se ne usuđuju da greše. A svako ulaganje dodatnog truda i napora da se usavršavaju biće posmatrano kao još jedna potvrda da nisu dovoljno dobri (o ovome smo čitali u knjizi “Mentalni sklop”, Kerol Dvek).

Ključna poruka kojom bismo voleli da obojimo današnji blog je: ti si biće koje se razvija. Kako za našu decu, ovo važi i za sve nas, buduće i sadašnje mame.

Čuveni britanski komičar Džon Klizi (svakako preporučujemo predivne knjige koje je napisao zajedno sa svojim psihoterapeutom: „Kako preživeti porodicu“ i „Kako preživeti život“) je rekao: najveća prepreka tome da budemo kreativni je upravo strah od greške. Biti otvoren ka onome što dolazi je u samoj suštini razigranosti . Šta god da se dogodi je u redu (prihvatanje). Dakle, ne mozeš ostati razigran ako misliš da je kretanje u određenom pravcu-pogrešno.

Tako da –dok pakuješ torbu za porodilište prema spisku koji si dobila u školici za trudnice i tražiš gde da se informišeš o svemu što te čeka, ostavi malo mesta i za kreativni haos. Umesto da obećamo da ćemo rešiti sve tvoje probleme na našim susretima, pozivamo te da se zajedno upustimo u traganje za onim što će te inspirisati da se pokažeš u najboljem svetlu. Iznenadiće te sopstvena kreativna rešenja!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.