Ni avokado ne voli da je sam!

Onome ko gaji biljke je verovatno poznato da određene vrste mnogo bolje uspevaju kada su zajedno. Nije mi poznato kako biljke komuniciraju i razmenjuju se, ali mi se učinilo pogodnom metaforom za naš majski blog o mentalnom zdravlju.

Sve glasnije sa iznosi ideja da mentalno zdravlje ne zavisi samo od pojedinca, niti ima smisla da se gradi izolovano od okruženja. Pojedinačne aktivnosti poput vežbanja, dovoljno sna, zdrave ishrane ili meditacije su naravno korisne, ali nikako ne mogu biti dovoljne. Upućivanje da treba da ugodimo sebi zapravo je vrlo ograničavajuće, a usput čini od nas i veoma dobre potrošače.

Zato saveti majkama da naprežući snagu volje “brinu o sebi” nemaju preveliki učinak.

Negde sam pročitala da kratka ćaskanja uživo, poput onih sa poštarom ili lokalnom prodavačicom doprinose lučenju hormona zadovoljstva, i to mnogo više nego kada se telefonski čujemo sa bliskom osobom. Kada je majka izolovana dok brine o bebi, ostaje nasamo sa svojim mislima dok ne bude potpuno preplavljena. Otud imamo korisnice koje kada nam se jave za razgovor često ne znaju „odakle da počnu“ jer su se teme nagomilale. Na kraju su zahvalne za priliku da budu saslušane i da daju smisao onome što im se dešava.

Poruka koju za nas imaju stručnjaci u oblasti mentalnog zdravlja je da se kreiranjem boljih odnosa i malim promenama na koje možemo da utičemo u svom okruženju, zauzvrat osećamo dobro. Dubina odnosa sa okolinom je ono što učvršćuje naše mentalno zdravlje. Kada se povežemo sa drugima, crpimo snagu iz činjenice da nas druga osoba VIDI, ČUJE, UVAŽAVA. Pokazivanje svoje ranjivosti moze da zvuči kao rizično, ali otvara put za povezivanje.

Bliskost, povezanost i podrška okoline su ključne da se osetimo dobro. Naš servis ti nudi mogućnost za potpuno besplatno povezivanje, a mi se radujemo da te čujemo!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.