Prelepo čudovište

Inspiracija za ovaj tekst je bila spektakularna pobeda našeg najboljeg tenisera, naročito zbog izazovnih uslova pod kojima se odigrala. Nole često u intervjuima ističe koliko se uz redovne treninge bavi mentalnom pripremom, a o mentalnoj pripremi mame smo već govorile u jednom od naših videa:

 

 

Da li onda jedna „obična” mama može da „pozajmi” tehnike koje koristi profesionalni sportista?

I jedno i drugo samo naizgled liči na individualan sport. Novak uvek ističe svoj tim koji ga hrabri, razume, sa kojim razgovara… Hajde da osvestimo onda ko je u maminom timu i da li postoji još neko na kog možemo da se oslonimo. Kada je moje drugo dete patilo od grčeva, najviše sam uživala na kursu za masažu beba, pa i danas koristim to znanje kad ih zaboli stomak. Makar privremeno, mame iz grupe i divna instruktorka činile su moju grupu za podršku.

Nole u intervjuima takođe pominje da prolazi „u glavi” ceo meč pre nego što se zapravo dogodi, što zovemo vizuelizacija. Mentalne slike cilja treba da su što bogatije detaljima. Spontano sam u sali za porođaj zamišljala pozitivan ishod što je moje brige dosta dobro držalo pod kontrolom i pomoglo mi da se usredsredim i sarađujem sa osobljem.

 

Od ostalih tehnika možemo istaći još:

  • svesno disanje. Najjednostavnije i vrlo efikasno, „vraća nas” u telo i umiruje misli.
  • vođenje dnevnika. Davanje reči onome što osećamo umanuje anksioznost, pruža mogućnost da sa distance sagledamo situaciju i potom je promišljamo, stručno-refleksija.
  • prihvatanje nepoželjnih emocija kao što su strah, bes, tuga. Dalaj-Lama je to pokazao u jednoj od svojih meditacija, gde se telo drži u opuštenom stanju dok se ove emocije prizivaju u vidu „prelepog čudovišta”. Ova metafora slikovito opisuje koliko su nam zastrašujuće, a koliko ipak potrebne da bismo bili celoviti.

 

Uostalom, trend je da se i u velikim korporacijama brinu o dobrostanju svojih zaposlenih, pa se sad sve češće uvodi joga, meditacija i slični programi koji poboljšavaju otpornost na stres. Zašto onda mame u svom odgovornom poslu ne bi bar podjednako mislile na jačanje svojih mentalnih mišića?

Konačno, jednom uspostavljena ravnoteža ne traje zauvek, već je u pitanju trajno putovanje i posvećenost. Za početak jednog ovakvog putovanja, očekujemo vas u redovnim terminima koje ćete pronaći na našoj stranici.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.