Prvi mali korak

Centar za mame iz Njujorka podelio je nedavno sa nama brojke koje ukazuju da čak jedna od tri žene ima neki vid poremećaja raspoloženja tokom trudnoće ili u prvoj godini nakon porođaja, a o kojima ne žele da razgovaraju zbog osećaja srama, stigme društva, straha da im se ne oduzme beba i sl. Primećuju porast od perioda pandemije, što se objašnjava prinudnom izolacijom. Dakle izostala nam je “prva pomoć” u vidu kafice sa prijateljicom i drugih prilika da se “izventiliramo”, podelimo svoje brige, dobijemo razumevanje bliznjih.

Ne moramo se pozivati na prekookeanske podatke, imamo i lokalna istraživanja koja ukazuju da su upravo mame podnele najveći teret u vreme pandemije, preuzimajući na sebe dodatne obaveze oko dece i porodice (https://www.politika.rs-Majke-pred-pucanjem-zbog-posla-i-stresa). Kako dr Gabor Mate u svojoj knjizi “Rasuti umovi”objašnjava, nejednaka podela emocionalnog rada je jedan od glavnih razloga zašto su žene češće depresivne nego muškarci.

Sve mame sa kojima sam imala priliku da razgovaram o tome kako se osećaju su savesne osobe koje vole svoju decu i daju sve od sebe da budu dobri roditelji.
Da bismo razumeli onda otkuda osećanje neadekvatnosti i preterane brige, ponovo ću se pozvati na trenutno mog omiljenog autora Dr Matea. Njegovo hrabro i jednostavno objašnjenje, zapravo je vrlo očigledno: “to je priroda kapitalizma, on čini ljude ekonomski nesigurnima. Ali to stvara i stres za roditelje. Moraju duže da rade, uznemireni su. Ta anksioznost i stres se prenose na decu.” Bam! (prevedeno sa engleskog, ceo članak se moze pročitati na linku www.masina.rs/gabor-mate-kapitalizam-cini-roditelje-anksioznima-a-oni-prenose-svoj-stres-na-decu )

Kako ću onda ovim malenim blogom, pomoću startapa iz gradića u zapadnoj Srbiji da se izborim sa ovom temom?

Odgovor sam naučila na obukama iz koučinga o tome kako se pravi promena: malim, mravljim koracima.

I tako, polako krojim svoju ličnu misiju: razgovaram sa vama o razvoju, rastu, željenim promenama, onim promenama koje su se u prošlosti već dogodile i što sve zajedno daje nadu za budućnost. A šta će biti tvoj prvi mali korak ka promeni koju želiš za sebe?

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.